nov 082008
 

De stapels nieuwe en herdrukte kookboeken liggen weer klaar in onze dorpsboekhandel. Twee boeken die je er niet zo snel zult vinden, zijn Cucina Maria en Absolutely Jean Beddington. Behalve hun aparte (zwart-witte) vormgeving hebben ze niets gemeen. Nu ja, nog één ding: ik vind ze allebei een absolute aanrader.

Cucina Maria

Wij waren bij vrienden in Nijmegen, die we al veel te lang niet gezien hadden, op bezoek tijdens de lunch. Ze houden veel van Italiaans eten, en wij kregen een prachtige drie-gangen lunch van ze. De inspiratie bleek te komen uit dit boek, waarin twintig viergangen menu’s zijn beschreven. Het zijn echte feestmenu’s voor als je gasten te eten hebt. De nadruk ligt op goede voorbereiding, zodat je zo weinig mogelijk in de keuken hoeft te staan terwijl de gasten er al zijn. Het is een heel uitgekiende mix van van te voren gemaakte gerechten, ovengebruik en op het laatste ogenblik afmaken.

Zondag zal ik er iets uit maken, maar kijk ook even op de website van het boek. Het is erg mooi vormgegeven en volledig in zwart/wit uitgevoerd. Het papier is geplastificeerd, dus op dit boek kun je gerust knoeien tijdens het koken. Er staan geen foto’s van de gerechten zelf in, sommige mensen vinden dat misschien jammer. Ik denk dat het (min of meer) in eigen beheer is uitgegeven; je kunt het op de site zelf bestellen en dan betaal je geen verzendkosten.

Absolutely Jean Beddington

Zij kwam uit Engeland, via Japan,  in Amsterdam terecht, en opende daar in de Roelof Hartstraat een klein restaurant. Haar huidige restaurant is nog kleiner dan het vorige, en het zit altijd vol.

Zij is één van mijn meest favoriete koks sinds ik in 1987 voor het eerst op de Rolof Hartstraat kwam. Toen was ze nog niet zo bekend — het zat er niet vol en die eerste keer hadden we niet eens gereserveerd. Dat hoef je nu niet meer te proberen.

Jean Beddington is een perfectioniste die er voor kiest om vooral ook zelf in de keuken te staan. Ze maakt zeer goed doordachte gerechten, waarin de Japanse invloed vaak onmiskenbaar is. Toch is het niet het gebruikelijke soort fusion cooking.

Binnen de sobere zwart-witte kaft bestaat het boek uit drie kleurrijke delen. In het eerste deel staan prachtige foto’s van gerechten, met een lijstje ingrediënten, maar recepten zijn er niet. Als je dit kunt maken, stelt ze, dan heb je ook geen recepten nodig. Het is een mooie bron van inspiratie. Wat te denken van tarbot met koningskrab en asperges? Ik kan bijna niet wachten tot het voorjaar is.

Het tweede deel bevat recepten van gerechten die bij Beddington in het restaurant op de kaart hebben gestaan; de foto’s zijn bij het uitserveren in het restaurant zelf genomen. Deze zijn echt maakbaar voor een amateur, misschien niet makkelijk, maar wel te doen. Soms ook heel erg leuk, zoals kwarteltjes op Peking-eend wijze.

Het laatste deel bevat alleen recepten. Die zijn gebaseerd op op de personeelsmaaltijd voor het restaurant open gaat. Beddington opent pas om zeven uur, omdat ze die gezamenlijke maaltijd belangrijk vindt. Het zijn variaties op bekende thema’s, maar ook kleine, lichte en complete maaltijden. Ideaal voor iemand die niet te veel wil eten omdat er nog gewerkt moet worden. Eén van mijn favorieten is haar Mosselen in Thaise bouillon met Udon noedels. Dat zal de trouwe lezer van dit blog niet vreemd vinden, ik ben dol op mosselen, op Thais eten, en die Udon noedels gebruik ik ook vaak.

Uitgegeven door de kookboekhandel.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)