jun 122008
 

Normaal gesproken publiceer ik liever geen recepten die ik uit een blad of boek haal, als ik ze nauwelijks aangepast heb. Er moet iets "eigens" in zitten vind ik. Voor deze keer maak ik voor Ingrid een uitzondering. De Dining&Wining waar dit uit komt ligt denk ik niet meer in de winkel.

Opmerkingen vooraf:

  • je kunt deze taart glutenvrij maken door de cantuccini-koekjes te vervangen door glutenvrije koekjes. Die zouden bij de betere AH moeten liggen, maar ik heb ze nog niet gezien. Misschien weet iemand een andere truc of vervanger?
  • het is een behoorlijk zware taart (ongeveer een kilo), maar hij past makkelijk in een springvorm van 24 cm. Hij oogt dus niet zo groot. Je zou hem verder kunnen aankleden met vers fruit bovenop, en aardbeien smaken er in ieder geval heel goed bij.

Ingrediënten:

  • 150 gram cantuccini (amandelkoekjes)
  • 90 gram boter
  • 2 (onbespoten) citroenen
  • 6 eieren
  • 220 gram (basterd)suiker
  • 90 gram fijngemalen amandelen
  • 500 gram ricotta
  • 3 eetlepels limoncello (citroenlikeur)
  • poedersuiker

Bereiding:

  1. neem een springvorm van 24 cm doorsnede, vet die in met boter en bekleed dan geheel met bakpapier.
  2. Smelt de boter, vermaal de cantuccini in de keukenmachine, meng door elkaar. Dit is de bodem van de taart, leg die in de springvorm en druk hem goed egaal en plat.
  3. Rasp de schil van een citroen en pers beide citroenen uit. Zorg dat die schil ragfijn is (ook hier helpt een keukenmachine).
  4. Klop de eieren op met de suiker. Voeg de rest van de ingredienten toe en meng (goed) door elkaar. Stort dit in de springvorm.
  5. In een voorverwarmde oven van 160 graden hete lucht 50-60 minuten laten bakken. De bovenkant blijft mooi blank.
  6. Uit de oven wat laten afkoelen, uit de vorm halen en bestrooien met poedersuiker. Dat laatste doe ik overigens nooit.

  5 Responses to “Recept limoncellotaart”

  1. Heel hartelijk bedankt, ik ga er zo spoedig mogelijk mee aan de slag
    Mvg Ingrid

  2. @Ingrid: geen dank. Ben benieuwd wat je er van vond!

    PS: ik had je wel gemailed als ik je adres had gehad. Het rare is dat je bij reakties je e-mail adres moet achterlaten, maar dat ik dat niet kan zien. Geen flauw idee waar web-log.nl dat opslaat (als ze dat al doen). Als je mij wilt mailen kan je het mail formulier (kleine linkje linksboven) gebruiken.

  3. Klinkt goed, komt me ook niet zo zwaar voor eigenlijk (door de ricotta). De bereidingswijze lijkt een beetje op die van ‘Original Cheesecake’ (die wel loodzwaar is).

  4. Geweldig !! Ik wilde ook dit recept maken, had alle ingredienten gekocht en kwam er achter dat het recept in de winkel was blijven liggen en natuurlijk…weg !!

    gr

    Winnie.van.oorschot@planet.nl

  5. Wat een toeval, Winnie! Toen ik dit voor de tweede keer maakte was ik het recept óók kwijt:-)

    Had ik aan mijn dochter uitgeleend, maar was ik vergeten. En uh, was het lekker?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)