okt 292008
 

Ik heb sinds vrijdag een spoedklus, dus voor het eerst sinds half januari ben ik weer aan het werk. Toen ik gisteren eind van de middag terug kwam in Leiderdorp, was ik even op en had ik ook nog geen ogenblik de tijd gehad om aan een recept voor het eten te denken. Binnen in de supermarkt pakte ik maar wat me lekker leek, dus kwam ik thuis met een mooi stuk tonijn, een venkelknol en wat semi-verse pasta. Maar wat te maken?

Thuis achter de borrel realiseerde ik mij dat ik trek had in een heet gerecht. Héél heet. Met veel rode peper, Sichuan-heet. Dat heb je wel eens na een spannende dag, dan wil je afreageren. Ja toch, Kattebelletje en Robin? Maar dit is echt heet, dus maak het s.v.p. alleen als je er tegen kunt.

Voor één persoon (al is het rijkelijk veel – kan met wat meer noedels ook makkelijk voor twee personen als lunch; op de foto zie je de helft van de tonijn).

Marinade:

  • 1 sjalot, 2 tenen knoflook, 2 cm gember, allemaal fijn gehakt
  • 1 grote eetlepel Koreaans peperpoeder, 3 kleine gedroogde pepertjes fijngehakt
  • 2 eetlepels olie, waarvan één sesam-olie
  • theelepel gebrande sesam zaadjes
  • 1 eetlepel lichte sojasaus

Salade:

  • komkommer
  • een paar blaadjes munt
  • 1 eetlepel sushi-azijn

Verder:

  • 1 venkelknol in stukjes gesneden
  • moot tonijn van 275 gram (vooral een lekker dik stuk kiezen)
  • wat olie
  • noedels. Ik gebruikte een éénpersoons portie ramen (Japanse noedels die eigenlijk in de soep horen).

Bak sjalot, knoflook, gember in wat olie. Voeg pepers en sesam toe en laat even doorsudderen. Voeg sojasaus toe, roer, en laat wat afkoelen.

Snij de moot tonijn in blokken en wentel die door de marinade. Laat een uur marineren. Schuif dan de tonijn op saté-pennen, maar laat de marinade in de pan. Doe daar nog een beetje olie bij en roerbak de venkel tot deze net gaar is.

Verhit de grill-pan en grileer de tonijn in een paar minuten klaar. Kook ondertussen de noedels gaar volgens de gebruiksaanwijzing.

Maak er de salade van komkommer bij.

Commentaar:

De tonijn was buitengewoon goed gelukt. Mooi geroosterd aan de buitenkant en sappig van binnen. Alsof de marinade een beschermend laagje vormde waardoor de binnenkant zo mals bleef.

Ondanks de overdaad aan peper was het gerecht in balans en de tonijn uitstekend te proeven. Voor herhaling vatbaar. Beter dan de vorige keer met de zwaardvis.

  3 Responses to “Heel hete spiesjes van tonijn”

  1. Spiesjes met tonijn… leuk idee…

  2. Ja! Absoluut! :-)

  3. Helemaal! Vooral als je het alleen opeet en het helemaal zelf mag bepalen. Ja, dan grijp ik ook naar de rode pepers !

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)