feb 092008
 

Sober vormgegeven, maar wel 15 euro goedkoper dan het "glossy" Saha van G. Malouf. Ik stond dus te dubben in de boekhandel, heel even maar, want door mijn 50-iger jaren opvoeding kwam er al snel een klein stemmetje bij dat zei dat je dan beter twee boeken kunt kopen. Goed, dus nog een dik boek zonder plaatjes er bij. En een paar winkels verder, bij de Slegte, lag nog een aanbieding die te mooi was om te laten liggen. Drie kookboeken op één middag is zelfs voor mij een record.

Dit boek heeft 256 pagina’s tekst, meer dan 300 recepten, soms in telegramstijl, met vóór elk recept een kleine informatieve inleiding. Deze hoge informatie-dichtheid levert een uitgebreide culinaire reis door alle Arabisch sprekende landen, van Jemen tot Marokko. Interessant zijn de verschillen en de overeenkomsten tussen de keukens van al deze landen. Het is ook een reis in de tijd. Regelmatig kom je zinnetjes tegen als "…werd de Kibbe al gemaakt voor een Assyrisch feestmaal van 900 v. C." Geen wonder dat er een bibliografie bij zit van wel zeven pagina’s.

Hoe werkt koopgedrag nu bij zo’n boek? Eigenlijk moet je ervan gehoord hebben, anders zie je het niet eens. Als de boekhandel er al één exemplaar van heeft staan, in ieder geval valt het in het niet tussen de stapels nieuwe Jamie’s en Sonja Bakkers. De nieuwe Jamie verkoopt zich gewoon op de foto’s. Links een water-in-de-mond foto en rechts het recept met soms een halve pagina wit. Je kijkt even naar de foto, leest de titel van het recept, en denkt: lekker, leuk recept.

In dit boek moet je echt eerst even lezen! Niettemin kocht ik het vrij snel, want ik vond de bron van mijn favoriete recept van Konijn in Sinaasappelsaus. Pagina 103. Dan kan de rest ook niet anders dan goed zijn. Dat bleek donderdag ook wel. Vrijdag maakte ik vis met Chermoula, staat ook in dit kookboek, maar de Chermoula lag nog in de vriezer te wachten, dus dat telt niet echt.

Rest te vertellen dat dit een herdruk is van een boek dat eerder is verschenen als "Groot Arabisch Kookboek". 

Uitgeverij het Spectrum, zomer 2007, ISBN 90-274-5563-5.

Een ander boek van Janny de Moor ligt bij de Slegte voor een prikje. Koken met wijn. Ik noemde het al eerder, ren er naar toe, want het is de moeite waard!

  2 Responses to “Arabisch kookboek van Janny de Moor”

  1. Het is dus geen nieuw boek van Jannie? Goed om te weten, want ik zat er al over te twijfelen en dat terwijl ik het Groot Arabisch al eeen jaar of wat in de kast heb staan! Fijn boek! Ben sindsdien een grote fan van haar..

  2. Klopt. Haar nieuwe boek is “Aan tafel!” — dat was dat ander boek dat ik kocht. Er staat geen enkel plaatje in, maar het staat in 440+ pagina’s wel vol met recepten uit héél Europa. Van Andorra tot Litouwen. Dus ik ben ook een fan :-)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)