okt 082007
 

Ik kan niet tegelijkertijd koken en schrijven. Misschien kunnen anderen dat, maar ik niet. En vanaf woensdag was ik zo druk met het koken met onze nieuwe speeltjes, dat er van schrijven in deze blog dus bijna niets terecht kwam. Zelfs van goede foto’s proberen te maken kwam weinig terecht. En nu heb ik zo een fikse achterstand opgebouwd in het opschrijven van recent gemaakte recepten:

woensdag

  • gestoomde vis
  • zomerse pasta met groentes en kaas uit de oven (zie foto links)

donderdag

  • lamsvlees
  • preischoteltje

vrijdag

  • Italiaanse appeltaart

zaterdag

  • zelf gerookte vis

zondag

  • mosselen in witbier gekookt en daarna met kaas onder de gril (zie foto rechts)
  • quiche van mascarpone en gorgonzola, met een zelfgemaakte uiencompote
  • oosterse salade met lamsreepjes

Wat recepten.

Zomerse pasta met groentes en kaas uit de oven

  • 250 gram pasta
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 1 courgette in dobbelsteentjes
  • 2 lenteuitjes in ruitjes gesneden
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels olijven
  • 1 eetlepel kappertjes
  • oregano, salie
  • olie
  • geraspte pecorino

Kook de pasta al dente. Doe in een wok de olie, smoor de knoflook en lente-uien en bak dan de rest van de groentes nog één minuut mee. Vermeng met de rest van de ingredienten en de pasta. Verdeel over twee schaaltjes, bestrooi ze met ruim wat zelf geraspte pecorino en  zet ze een minuut of 15 in de gewone oven (op 180 graden voorverwarmd).

Quiche van mascarpone en gorgonzola, met een zelfgemaakte uiencompote

Voor het eerst van mijn leven maakte ik het deeg als volgt:

  • 115 gram bloem
  • 115 gram volkorenmeel
  • 125 gram koude boter
  • ongeveer 80 ml ijskoud water

Doe deeg en (gesneden) boter in een keukenmachine. Draai een paar keer. Giet het ijswater er tijdens het draaien bij. Plotseling ontstaat een bal beslag. Laat die een half uur koelen in de koelkast, rol het dan uit en bekleed er een ingevette quiche vorm (doorsnee 28 cm) mee.

De vulling bestaat uit

  • 4 eieren
  • 500 gram mascarpone
  • 200 gram gorgonzola

Ook dit moet even in de keukenmachine gemixt worden. Oven op 180 graden en de bodem eerst 10 minuten voorbakken (de bodem met papier bekleden en dat papier verzwaren met boontjes en/of rijst). Iets laten afkoelen, dan de vulling er in en in 35 minuten afbakken.

De uiencompote bestaat uit gestooofde rode uien, op smaak gemaakt met wat balsamico en bruine suiker. De uien moeten iets van 40 minuten stoven, dat kan je dus net maken terwijl de quiche in de oven staat.

Italiaanse appeltaart

Ofwel Torta di Mele. Een ideaal gerecht om je oven eens even mee uit te proberen. Het recept is ontleend aan Claudia Roden. Het staat of valt met de kwaliteit van de appelen, die moet echt top zijn!

  • 75 gram amandelen en 50 gram hazelnoten (de witte soort). Maal ze fijn.
  • 4-6 appelen, bijvoorbeeld Goudrenetten, geschild, doorboord, en in dunne partjes
  • 4 eieren, gesplitst
  • 140 gram gezeefde bloem
  • 140 gram suiker
  • sap van een citroen
  • enkele eetlepels gesmolten boter

Klop de eierdooiers met de suiker. Voeg citroensap en bloem toe, en roer goed door. Sla de eiwitten heel luchtig en stijf en roer dit voorzichtig door het beslag. Voeg nu de noten toe en roer nog eens voorzichtig.

In een beboterde springvorm (doorsnede 22 cm) giet je de helft van het beslag. Dan de helft van de plakjes appel, dan de andere helft van het beslag en de andere helft van de partjes appel. Je kunt de partjes er op leggen, maar ik druk ze altijd het beslag in.
Bestrijk het geheel met de gemolten boter en strooi er wat suiker over.

In mijn oude oven ging dit op 180 graden gedurende 85 minuten. Dat deed ik nu weer, maar het ging iets te snel, ik denk dat in deze oven 170 graden beter zou zijn.

  One Response to “Inhaalslag”

  1. ben erg benieuwd naar de rookervaring. hebben we die nog te goed?

    m.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)