okt 122007
 

In 1992 of 1993 organiseerde Teleac een cursus "Exotisch koken met Kruiden"; het bijbehorende (uitstekende) boekje is van Anneke Ammerlaan. Toen ik het door S. een keer herontdekte in onze privé-bibliotheek van kookboeken, viel me op hoezeer onderstaand gerecht lijkt op de Koreaanse Bulgogi. Dat wilde ik echt eens proberen en vandaag was het zover. Zeer tot ons beider genoegen.

Er zijn vier delen:

  1. de saus: Nuoc Cham
  2. de groentes
  3. het vlees
  4. het serveren

1. De saus: Nuoc Cham

De helft van deze saus gaat door de marinade van het vlees, dus dit moet je eerst maken. Het is een verrijkte vissaus, als basis neem je de Thaise Nam Pla, dat is heel wat makkelijker te krijgen dan de Vietnamese variant Nuoc Mam.

  • sap van een limoen
  • 2 fijngesneden teentjes knoflook
  • 2 rode pepers zonder zaadjes fijngesneden
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 dl Nam Pla

Alle ingredienten (behalve de Nam Pla) in de keukenmachine mengen tot een gladde saus, dan de vissaus er bij. Bewaren.

2. De groentes

De slablaadjes dienen als wrap voor de rest van het eten, dus doe die apart in een kom. De rest van de groentes kun je variëren en over één of meer kommen verdelen.

  • blaadjes van een krop sla schoongemaak
  • 100 gr tauge even geblancheerd
  • een halve komkommer in stukjes,
  • etc.
  • korianderblaadjes als garnering

3. Het vlees

Dit was voor twee personen: ik kocht drie ons rib-eye en sneed dat in reepjes. Daarna moet het in een marinade voor tenminste een uur. Die marinade bestaat uit:

  • de helft van de al gemaakte Nuoc Cham
  • 3 stengels sereh schoongemaakt en fijngesneden
  • 3 tenen knoflook schoongemaakt en fijngesneden
  • 1 theelepel suiker
  • sap van een 1/2 citroen
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels vissaus (Nam Pla)

Ook dit kun je gewoon in de keukenmachine mengen (zonder de sesamzaadjes) voor een mooie gladde textuur.

4. Het serveren.

Vlees uit de marinade halen, een beetje droog deppen en grillen op een grillpan. Als het vlees gaar is, opdienen bijvoorbeeld zoals op de foto.

De bedoeling is dat je een blaadje sla neemt, daar wat vlees in doet, dan wat saus en wat van de overige ingredienten. Ik maakte er wat rijst bij; mihoen kan ook. Van links naar rechts de sla, komkommer, taugé en rijst. Dan het vlees. Dan de sausjes, een Koreaanse pepersaus en de Nuoc Cham

Moeilijk? Wel nee, ik was (exclusief wachten) minder dan een uur bezig! Eet ze!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)